OVER MARJANKE DE BRUIJN

MUS staat voor: M ‘s U ntold S tories
Als gewezen actrice, regisseuse, domestic manager, initiator, knutselaar, duizendpoot en moeder, staat MUS nu vooral te boek als beeldend kunstenaar; fantasievol, veelzijdig en met een nimmer aflatende gedrevenheid schildert zij; “ik maak dus ik besta!”
Marjanke de Bruijn (geboren 1964) studeerde in 1989 af aan de Hoge School voor de Kunsten faculteit Theater en Drama. De jaren die daar op volgde speelde zij in kleine gezelschappen door het hele land.
De vijf kinderen die ze vervolgens kreeg, motiveerde haar tot het opzetten van een nieuwe school voor zowel basis als voortgezet onderwijs.
Vanaf 2000 werd ze gegrepen door de schilderkunst. Wat begon als grap aan de keukentafel is uiteindelijk ontaard in een atelier waar zij niet alleen haar veelzijdige schilderijen creëert, maar ook banken timmert, huizen zaagt en klein meubilair bewerkt tot echte MUS-creaties.
Op houten panelen schilderde zij na uit tijdschriften om haar gevoel voor vorm kleur en verhoudingen te ontwikkelen; dit met een gretigheid die in 2006 leidde tot de oprichting van Mus-Atelier.
Inmiddels heeft zij zich een “handschrift” en beeldtaal eigen gemaakt, die onherroepelijk herkenbaar is als een echte “MUS”.
Schilderend op de grens van bewust en onbewust buitelen de beelden over elkaar heen; van chaos naar orde creëert zij een wereld van beelden die getemperd, beheerst of vrijuit mogen gaan.
Hoewel het starpunt is : “alles mag”, nadert het beeld pas zijn voltooïng als het alle criteria betreffende balans, esthetiek en oorspronkelijkheid heeft doorstaan.
Met haar achtergrond als theatermaakster creëert zij “werelden” die de kijker verleidt tot herkenning en aanmoedigd verder te associeëren.
Of zoals Mus zelf zegt: “I don’t wanna make a dead-end-storie, it’s just a start!”
 
Sluit Menu